Nieuws 2016

Sportieve Handy's zijn verhuisd
Wij zijn per 1 januari 2016 verhuisd naar: Tibullushof 107 3076 XN Rotterdam.
We verwelkomen je graag op onze nieuwe locatie.
Tot snel.

Nieuws 2014

Sportieve Handy's 10e verjaardag
Op 13 juni werd gevierd dat de Sportieve Handy's op 9 juni haar 10e verjaardag heeft gehaald! wat een prestatie. Al tien jaar lang lukt het ons de sportschool open te stellen voor iedereen met een beperking. Ook al is het niet altijd makkelijk geweest, is het inmiddels wel al 10 jaar een begrip.
Dit jubileum hebben we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. met een feestelijke uitnodiging, gemaakt door sporter Paul Krootjes, waren alle mensen uitgenodigd om in LCC 't Klooster het feestje te vieren. Het was een byzondere en geweldige dag.

Yes We Care 2014
Yes We Care heeft 50 Rotterdamse vrijwilligers geŽerd met de prachtige vlaggenparade aan De Boompjes. Onze vrijwilligers Mohammed en Delrine hebben hun eigen vlag mogen hijsen. Zonder vrijwilligers kan een stichting als Sportieve Handy's niet bestaan; wij zijn hen dan ook heel dankbaar voor hun inzet.
Op dinsdag 17 juni werden Mohammed en Delrine in het zonnetje gezet ťn wapperden hun eigen vlaggen hoog aan de vlaggenmast.

februari 2014
Het DeltaPORTdonatiefonds heeft de Sportieve Handy's een nieuwe loopband geschonken.
Wij zijn hen er heel erg dankbaar voor!

Nieuws 2013

90 sporters
Er zijn inmiddels meer dan 90 sporters actief bij de Sportieve Handy's. Ook de dansgroep op dinsdagavond (voor kinderen ťn ook voor volwassenen) is drukbezocht. Door de toename van het aantal sporters heeft de Sportieve Handy's besloten ook maandagavond open te stellen.

Sport op Maatdag 2013
De Sport op Maatdag op de Sportplaza in het Zuiderpark was drukbezocht. De dansgroep van de Sportieve Handy's heeft de openingsdans mogen verzorgen. Ze zagen er schitterend uit en de groep kreeg een hard applaus van alle aanwezigen. Ook Leontien van Moorsel was aanwezig.

Sportieve Handy's
Wie recentelijk langs de Hilledijk is geweest, heeft het vast gezien; er staat nieuwe belettering op de ruit. Met grote gele letters zijn de Sportieve Handy's wat duidelijker zichtbaar!
De Handy's hebben ook een nieuwe flyer laten maken waar de uitbreiding van de openingstijden ook op vermeld staan.

Facebook
We zijn inmiddels ook te vinden op Facebook! Onze pagina heeft nog niet heel veel 'likes', maar we hopen snel te groeien. Zoek ons maar eens op! Link naar facebook.

Nieuws 2012

GymMEE!
Komt in 2012 | Kinderen bewegen steeds minder. Ze zitten steeds vaker bij de computer of tv, kunnen minder buiten spelen, omdat er te veel verkeer is en te weinig speelmogelijkheden. Het gevolg is dat kinderen dikker worden en een slechtere lichamelijke conditie krijgen en minder gezond worden.

Op school, maar zeker in de vrije tijd kan daar wat aan gedaan worden! Door gevarieerde bewegingslessen te bieden en kinderen goed te motiveren om te bewegen, komen kinderen uit hun luie stoel en krijgen ze weer plezier in bewegen. Kinderen die al jong plezier ervaren in bewegen zullen eerder ook op latere leeftijd blijven sporten en een gezondere leefwijze krijgen.

Gymnastiek
Kinderen met een beperking hebben bijna altijd gymnastiek op school. Hier leren ze allerlei vaardigheden, zowel motorische, als sociale en cognitieve. Toch zou het goed zijn als er buiten school meer bewogen zou worden door deze kinderen. Het aanleren van vaardigheden kan soms langer duren door de beperking van het kind, dus veel (en afwisselend) bewegen en herhaling is goed. Een gymnastiekuurtje buiten school zou dan een ideale, laagdrempelige opstap kunnen zijn naar meer bewegen.

Waarom gymnastiek?
De gedachte dat kinderen 2x30 minuten per dag zouden moeten bewegen is natuurlijk het eerste uitgangspunt voor een dergelijke activiteit. Daarnaast is het belangrijk dat er afwisseling zit in de activiteit. Op deze manier krijgt het kind de kans om zich op verschillende vlakken te ontwikkelen. Daarnaast wordt het plezier in bewegen gestimuleerd, maar ook het maken van keuzes en beslissingen. Dit vind ik leuk, dit vind ik niet leuk, dit vind ik moeilijk, hier ben ik goed in. Het kind leert zichzelf en zijn/haar mogelijkheden beter kennen. Dit is zeer goed voor het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van het kind. Ook is dit belangrijk om later een goede keuze te kunnen maken voor eventueel een andere sport(vereniging).

Lesgeven
Omdat het kinderen met een beperking betreft, zal het aanleren van vaardigheden in sommige gevallen langer duren dan bij kinderen zonder beperking. Hier moet uiteraard rekening mee gehouden worden. Differentiatie is het toverwoord. Daarnaast is geduld, structuur en herhaling erg belangrijk. De lesgever moet ieder kind op zijn of haar niveau aanspreken en laten bewegen.

Lesinhoud
Vroeger gingen bijna alle kinderen naar gymnastiek als ze een jaar of 3, 4 waren. Hier renden ze rond in hun ondergoed, klommen ze over banken, rolden over matjes en gooiden met ballen of pittenzakjes. Dit soort lessen gebruiken als basis voor deze gymMEE-lessen, zou heel prima zijn voor kinderen met een beperking. Ook al zijn ze in leeftijd al ouder van 3 of 4 jaar, in ontwikkeling lopen deze kinderen vaak achter. Uiteraard moet er bij elk kind afzonderlijk gekeken worden naar zijn of haar mogelijkheden. Ieder kind moet op zijn of haar niveau uitgedaagd worden om mee te doen en (met plezier) te leren.

Groep
De maximale groepsgrootte is 10 kinderen. De begeleiding is in handen van een docent met ALO/CIOS-achtergrond (of een soortgelijke opleiding) en minimaal 1 begeleider (een stagiaire bijvoorbeeld).

Bovenstaande geldt natuurlijk voor alle kinderen, maar toch wel in het bijzonder voor kinderen met een beperking. Deze kinderen bewegen vaak nog minder dan hun leeftijdsgenootjes zonder beperking. De mogelijkheden zijn onbekend, de drempel om naar een vereniging te gaan is te hoog of er zijn problemen met vervoer, planning en/of financiŽn.

Boccia
Boccia is een balsport die erg veel lijkt op jue de boules maar is ontwikkeld voor mensen met een beperking voor jong en oud. Het spel kun je met de handen of voeten spelen en in sommige gevallen zijn ook hulpmiddelen toegestaan. De uitdaging is Juist het samen brengen van de diverse leeftijden zonder te kijken naar de verschillende beperkingen, zelfs mensen zonder een beperking kunnen hier aan deelnemen.
Boccia is uitermate geschikt om in competitie verband te spelen. Wist u dat het zelfs een Olympische sport is op de paralympische spelen en dat Nederland hier aan deel neemt in Londen.
Sport voor allochtonen vrouwen en mannen met een beperking.
In de praktijk zien we het probleem met allochtonen vrouwen die een beperking hebben. Ook niet allochtonen vrouwen kunnen naar sportscholen die alleen voor vrouwen zijn. Maar met een beperking hebt je als vrouw toch een probleem, zeker als ze alleen maar mogen sporten zonder mannen.
Voor de mannen is dit een zelfde probleem, ook al is deze groep veel kleiner,
Wel zie je dat deze groepen niet of nauwelijks sporten, wij willen hier een begin mee maken, door ze een: alleen voor mannendag aan te bieden.

Chi-gong
Chi -gong oefeningen worden in China overal gedaan. In de ochtend ziet men mensen in de parken oefenen, in bedrijven wordt tussen het werk door Chi-gong gedaan, en in ziekenhuizen wordt medische Chi -gong beoefend in de behandeling van chronische klachten, vage klachten die op westerse wijze moeilijk behandeld kunnen worden, om het immuun systeem en de interne energie te versterken.

Chi- gong is een methode om zenuwstelsel, de geest en de interne organen gelijkmatig te versterken zodat interne kracht opgebouwd wordt. Letterlijk betekent Chi- gong: Oefeningen om de adem en de energie (chi) te reguleren. In China kent met het begrip Chi, ofwel, levensenergie. Levensenergie is overal om ons heen, in de lucht, in de natuur, enz. Voor de mens is het vooral van belang de Chi, de vitale energie, die in het lichaam is opgeslagen, te laten circuleren. Deze circulatie loopt door de meridianen. Deze energie zorgt ervoor dat het lichaam zich aan kan passen aan de omgeving, dat het voldoende afweerstoffen heeft tegen ziekten, en om het inwendig functioneren van het lichaam te herstellen.

Bij de Chi- gong oefeningen wordt gebruik gemaakt van adem en bewegingsoefeningen, aandacht en concentratie oefeningen. Middels visualisatie kan men de energie door het lichaam leiden, dit brengt ook de geest tot rust. Het werkt direct door op het zenuwstelsel en de geestelijke conditie van de beoefenaar.

Voor mensen met een handicap biedt dit de mogelijkheid het contact met het lichaam te herstellen en, waar mogelijk middels ademhaling te reguleren. De aandacht wordt gericht door het lichaam gestuurd, zowel door de gezonde als de minder gezonde delen, zodat het hele lichaam gevoed wordt. Oefeningen zijn vooral gericht op het vitaliseren van het lichaam. Veel aandacht wordt ook besteed aan acceptatie van de aandoening. Vanuit acceptatie kan een nieuwe balans gevonden worden. De oefeningen worden zodanig op cliŽnten/ deelnemers aangepast dat zij hier thuis mee verder kunnen.

Zo worden de kinderlessen aangepast op het geestelijk en fysiek niveau van de kinderen en al dan niet met een verhaal omkleed. Voor volwassenen wordt gekeken naar wat nodig is bij verschillende aandoeningen.
Toepassingen bij Stichting Sportieve handy's

Volwassenen:
De lessen voor volwassenen worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Sommige mensen kunnen in een stoel of rolstoel oefenen, anderen kunnen ook staande oefeningen doen. Ook is het mogelijk alleen zittend of liggend de visualisatie oefeningen te doen. De oefeningen worden zodanig uitgevoerd dat mensen ze thuis ook kunnen doen. Docente wordt geassisteerd door vrijwilligers die mensen met bewegingen kunnen helpen. Dit betekent dat van te voren duidelijk moet zijn waar mensen voor komen en wat hun klachten zijn.

Kinderlessen bij Stichting Sportieve handyís
De kinderlessen zijn bedoeld voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke uitdaging. Wij richten ons hierbij met name op internaliserende problematiek. Er bestaat een mogelijkheid om naast een lagere school leeftijdsgroep een pubergroep op te zetten. Bij jeugd kan ook als dat nodig mocht blijken, verschil tussen hoger en lager intelligentieniveaugemaakt worden.

We zijn verhuisd
Woensdag 01 Juni 2011 | Per 1 juni 2011 is ons niewe adres:
Tibullushof 107
3076 XN Rotterdam .

Feestelijke opening
Donderdag 09 Juni 2011 | Feestelijke opening door burgemeester aboutaleb van 18.30 tot 19.00. Iedereen die interresse heeft is vanaf 15.00 uur van harte welkom in ons nieuwe pand.

Nieuws 2010

Bezoek Wethouder Louwes
Maandag 25 Oktober 2010 | Wethouder Korrie Louwes van arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie komt op bezoek .

Nieuwe website
Augustus 2010 | We hebben in samenwerking met Micha-Design.nl, een nieuwe website laten maken. Dit keer is er ook een apart gedeelte, speciaal voor slechtzienden. Wij hopen dat iedereen nu met veel plezier gebruik van onze site kan maken. Wij besteeden voortdurende zorg en aandacht aan de samenstelling van deze website en de juistheid van de opgenomen gegevens. Als er informatie ontbreekt of niet correct is, meldt dat dan via deze link via de e-mail.
Het team van Stichting Sportieve handy's

Oud nieuws 2009

"De Stichting Sportieve Handy's bestaat 5 jaar"
Dinsdag 9 Juni 2009 | De sportschool bestaat op deze datum 5 jaar, dit zullen wij vieren met een groot feest. Tevens zal wethouder Kriens de fysiotherapiepraktijk officieel komen openen.

"De Stichting Sportieve Handy's heeft een ruimte ingericht als fysiotherapiepraktijk"
Dinsdag 9 Juni 2009 | Onze ruimte voor de fysiotherapiepraktijk wordt geopend door PvdA wethouder Mw. J. Kriens.
De fysiotherapiepraktijk is sinds 1 Maart 2009 in gebruik bij de stichting.

Link naar besturings pagina
Link naar welkoms pagina
Deze pagina bekijken voor niet visueel gehandicapten